
İnsan hayatının kolaylaşması ve zamandan tasarruf etmesi için amaçlanan bir teknolojidir. Yazılım sayesinde iş hayatında kısa sürede verim elde edilir. Bu sayede iş geliştirme performansı her zaman yükselmektedir. Yazılım türlerinden elde edilen verim her zaman farklılık gösterebilir. Bu yüzden hiçbiri birbiriyle kıyaslanamayacak kadar yarar sağlamaktadır. Yazılım sayesinde iş yerinde olmadan mobil cihazlar üzerinden işin yürütülmesi, ihtiyaca bağlı sistemlerin hızlı yanıt vermesi ve zamandan tasarruf sağlanması amaçlandığı tespit edilmiştir.
Teknolojik gelişmeler yazılımın da gelişmesini beraberinde getirmiştir. Bir ihtiyaç olarak ortaya çıkan yazılımın çeşitleri ve dilleri de bulunmaktadır. Ortaya çıkan ihtiyaçlar önceden belli bir program ve planlama dahilinde tespit edilmelidir. Çünkü belirlenen ihtiyaçlar program kodlarına dökülür. Yazılımda amaçlanan hedef kitlesi ve yaş grubu belirlenir. Algoritma elde edildikten sonra kodlama üretilir. Sistem, Programlama, Uygulama ve Sosyal yazılım olarak dört çeşidi vardır.
Sistem Yazılımı
Bilgisayarın ayrıntılarını gösteren ve olmazsa olmaz yazılım olarak bilinir. Aygıt sürücüleri, teşhis araçları, düzeltme, sunucular ve optimizasyon araçlarını barındıran yazılımdır. Yazıcılar, klavye ve ekranlarda da bulunur.
Programlama Yazılımı
Bilgisayarda yazılım dillerini kullanarak programların gelişmesini sağlayan yazılımdır. Derleyiciler, bağlayıcılar, tercümanları içerir. Grafik kullanıcı ara yüzüne sahiptir.
Uygulama Yazılımı
Birden fazla görevi yerine getiren yazılım çeşididir. Eğitim yazılımları, kurum yazılımları, tıbbi yazılım, oyun, video, hesaplama yazılımını içermektedir.
Sosyal Yazılımı